reklama

reklama

reklama

РЕД СЕ РЕДАТ ЧИСТАЧИ PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 98 пати.
ОКО
Сабота, 03 Февруари 2018

Redici cistaci na cevli  vo starata carsija pred edno stoletie

Многу чистачи на чевли ваделе леб под Саатот во Старата чаршија на почетокот на минатиот век. Градски и селски луѓе со валкани, испрашени или калливи чевли, секојдневно за ситни пари ги л'снувале чевлите кај бројните чистачи.  Велат дека  било непристојно да се носат нечисти чевли. Тоа не било тертип само на чорбаџиите, туку на сите граѓани. Дури и селаните се дотерувале во чевли за шетање низ калдрмените сокачиња кога ќе дојделе в град на пазарење, а не на продажба на земјоделски производи. И тие се навикнале на градската култура. Првин ја туркале калта од обувките, а после тргнувале да фрлат некој опул по ретките слободни градски чупи.

И денеска градските држат до редот и педантноста да носат само чисти чевли. Ако малку им падне прашинка,"маслинка не чекаат". Веднаш ја ставаат ногата со чевлите на пангото на единствениот чистач на плочникот и лете и зиме. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

НАЈНОВИ ВЕСТИ ОД ОВАА КАТЕГОРИЈА:

 

АРХИВА

488

face

anketa

НАСЛОВНА

prognoza