reklama

reklama

reklama

ДЕЛА ОД БИЛЈАНА БИНЧЕВ ВО КРАТОВО PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 462 пати.
КУЛТУРА
Сабота, 28 Февруари 2015

Tvorestvoto na Biljana Bincev pred kratovcaniНашата уметница Билјана Бинчев, заедно со Новица Трајковски, се претстави на изложба во Кратово, на манифестацијата "Во слава и чест на Св, Ѓорѓи Кратовски - 500 години од упокојувањето", организирана од општината и Музејот на Кратово.

- Со икони сликани во византиски ликовен манир се убава можност во духот на празнувањето да се оддаде почит на светителот и да се приреди и ретко естетско и духовно доживување. Станува збор за 20 дела масло на дрвен носач. Карактеристично е што дрвената подлога има неправилна форма, што следи структура на дрвото. Делата рефлектираат животен ентузијазам и енергија, кои ги поседувам како личност, нудејќи сопствен оригинален ликовен израз и уметничка инвентивност, паралелно со впечаток на непосредност и искреност кој го оддаваат моите икони - вели Бинчев.

Таа слика светители кои не често влегуваат во стандардниот македонски иконописен репертоар.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

АРХИВА

488

face

anketa

НАСЛОВНА

prognoza