reklama

reklama

reklama

СТАРИНАРОТ ОД ЦЕНТАРОТ НА ГРАДОТ PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 164 пати.
Сабота, 10 Февруари 2018

Unikatni gradbi - Erkeri na starite kuki vo centarot na gradot resenie za centralnite gradbi

Централното градско подрачје е неисцрпен извор на приказни за своето постоење. Фотографијата сама кажува многу. На сликнатото место сега никнуваат нови градби во модерен стил, со стакла. Луѓето бараат практичност и корист.

Забележливо е на старите градби во центарот, посебно живеалиштата, биле тесните и мали со припуштани со еркери. Тоа се дополнителни дрвени диреци кои го крепеле припуштениот дел. Вертикални бројни прозорци, високи дрвени затворени порти, чардаци, печени ќерамиди кои поцрнеле од дождовите се вклопуваат и личат убаво на старите градби.

Кога на сето ќе се додаде отчукувањето на Градскиот часовник кој стамено стои и брои бесшумно години наназад низ столетијата, потоа  крошенстите дрвја кои постојат да затскријаат мизерии, тогаш мирисот на Прилеп е тука. Да Ве опие, да ве зароби повторно да се навратите тука низ историјата, низ спомените, низ контактите и песните. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

НАЈНОВИ ВЕСТИ ОД ОВАА КАТЕГОРИЈА:

 

492

face

anketa

НАСЛОВНА

prognoza